Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Lunch en pauzetijd

Pauzes op school zijn belangrijk. Goede voedingsstoffen activeren de hersenen en het leerproces. Bovendien is er tijdens de pauze ruimte om te bewegen, tussen het vele zitten door. Ouders in de medezeggenschap praten vooral mee als de schooltijden wijzigen. Maar de pauze raakt ook aan het beleid over gezondheid en welzijn van leerlingen.

Lunch en pauze belangrijk voor het leerproces

Pauzes zijn essentieel voor leerlingen. In die tijd kunnen ze even hun zinnen verzetten en hun energie kwijt. Dat maakt het makkelijker om zich daarna weer goed te kunnen concentreren op de les. Tijdens een pauze zijn twee dingen erg belangrijk:

  • Dat er voldoende tijd is om te eten: Te snel eten is slecht voor de spijsvertering en uiteindelijk ook de gezondheid. Bovendien wil geen enkele ouder dat zijn kind een volle broodtrommel of drinkbeker mee naar huis krijgt. Voldoende, en ook gezond, eten zit vol met voedingsstoffen die de hersenen nodig hebben om goed te kunnen leren. 
  • Dat kinderen genoeg beweging krijgen: Bewegen is gezond. Kinderen zitten tijdens een schooldag vaak veel stil. Juist de pauzes bieden de mogelijkheid om even de energie kwijt te raken en niet geconcentreerd hoeven zijn. Dat geeft de hersenen weer hernieuwde ruimte om nieuwe informatie te verwerken.

Tip: Zorg dat er tijdens de pauze voldoende toezicht is, zodat bijvoorbeeld gepeste kinderen zich veilig voelen en er altijd iemand weg kan als zich een noodgeval voordoet. Denk altijd ook aan de veiligheid.

Wat kan de MR?

Vooral veel basisscholen veranderen de schooltijden. Deze veranderingen hebben bijna altijd gevolgen voor de lunchpauze en andere pauzes. Op verschillende momenten kunnen ouders in de MR invloed uitoefenen op de lunch en pauzetijd. Deze raken namelijk aan het volgende beleid:

  • Onderwijs- en schooltijd: Scholen zijn verantwoordelijk voor een evenwichtige verdeling van de leer- en pauzemomenten over de dag. Ouders in de MR hebben instemmingsrecht. Bovendien moet een ouderraadpleging gehouden worden. Een mooie kans dus om ook aandacht te geven aan de lengte en invulling van de pauze.
  • Beleid over gezondheid en welzijn van de leerlingen: Hierbij kan het gaan over een gezonde lunch, maar ook de mogelijkheden voor leerlingen om tussen de lessen door te bewegen valt onder dit beleid. Ouders in de MR hebben ook hier instemmingsrecht.

Continurooster of tussenschoolse opvang

Steeds meer scholen hanteren een continurooster. Daarbij is de pauzetijd tussen de middag vaak korter. Kinderen lunchen immers allemaal verplicht op school. Veel scholen kiezen voor een kwartier eten en een kwartier spelen. Voor veel kinderen blijkt dit te weinig.

Daarbij hanteren ook basisscholen zonder continurooster steeds vaker een korte lunchpauze. Dit zorgt voor een aantal praktische problemen voor ouders. Ouders betalen zelf de kosten voor de tussenschoolse opvang. Niet iedere ouder kan dit betalen. Dat hoeft geen probleem te zijn, want de kinderen kunnen ook thuis eten. Maar wanneer de korte lunchpauze slechts een half uur, of soms drie kwartier duurt kan dat problemen opleveren. Die kinderen hebben door breng- en haaltijden thuis maar erg kort de tijd om te lunchen. Bovendien is het onrustig. Waar de leerkracht in de klas weer last van heeft. Goed om hier op te letten dus.

Klachten van ouders?

Maken ouders op school zich zorgen over te weinig beweging op school? Of zeggen veel ouders dat hun kinderen op school onvoldoende eten en drinken? Ga dan het gesprek aan met de school en zoek samen naar een oplossing. U kunt hiervoor bovendien altijd het initiatiefrecht voor gebruiken.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?