Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Boze Ouders naar de Onderwijsinspectie

  • Hugo Jager
  • Nieuws
Boze Ouders naar de Onderwijsinspectie

De Onderwijsinspectie controleert te weinig op handhaving en uitvoering van de Wet passend onderwijs. Dat vindt oudercollectief Boze Ouders. Daarom dienen de ouders op 20 januari een gezamenlijke klacht in bij het kantoor van de Onderwijsinspectie in Utrecht.

Het is voor veel ouders herkenbaar. Als ze met een klacht de Onderwijsinspectie bellen, krijgen ze te horen dat individuele gevallen niet in behandeling worden genomen. Dat kan een bron van ergernis zijn. Het is de hoop van Boze Ouders dat een gezamenlijke klacht het verschil maakt en niet aan de aandacht van de inspectie ontsnapt.

Dat laatste is sowieso lastig, want de ouders komen op 20 januari persoonlijk naar het kantoor van de Onderwijsinspectie in Utrecht. Het is de ouders een doorn in het oog dat het nergens wordt geregistreerd als ouders melden dat hun kind geen passend onderwijs krijgt. De Onderwijsinspectie controleert te weinig op het naleven van de zorgplicht. Bij een overtreding vindt weliswaar een herstelopdracht plaats, maar daarbij is het maar de vraag of er een geschikte school voor de leerling gevonden wordt. 

Hoewel de invoering van de Wet passend onderwijs moest leiden tot minder thuiszitters, blijkt de werkelijkheid weerbarstiger. Volgens de officiële cijfers telt Nederland meer dan 13.000 thuiszitters en dat aantal neemt jaarlijks toe. Boze Ouders stelt dat het exacte cijfer een stuk hoger zou kunnen liggen. Kinderen gaan namelijk vaak gedeeltelijk naar school, of staan als ziek geregistreerd.

Het doel van de collectieve klacht is om actie te eisen en andere ouders te laten zien dat zij niet alleen staan. Ouders die mee willen met de bus naar Utrecht, kunnen zich opgeven op de website van Boze Ouders. Op de site van Ouders & Onderwijs staat precies waar ouders terecht kunnen met vragen over passend onderwijs. Ze kunnen ook bellen met telefoonnummer 088-6050101. 

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld