Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Nieuwe informatiegids over de keuze voor een vo-school

  • Hugo Jager
  • Nieuws
Nieuwe informatiegids over de keuze voor een vo-school

Het geldt voor kinderen én ouders als een belangrijke stap. De keuze voor een school voor voortgezet onderwijs. U leest er alles over in de net verschenen informatiegids van Sardes, het onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van onderwijs, opvang en opvoeding.

Onderzoek

In de digitaal te raadplegen gids komen onder meer de resultaten aan de orde van het onderzoek dat Ouders & Onderwijs via het Landelijk Ouderpanel deed naar de schoolkeuze. Daaruit bleek dat voor ruim de helft van de ouders de keuze van een middelbare school zonder grote problemen verloopt. Wel zouden ouders graag een breder aanbod van scholen in de regio zien.

Waar

Het maakt bij een schoolkeuze namelijk veel uit waar je woont. In Amsterdam beginnen leerlingen in groep 7 al met het bezoeken van open dagen en nadenken over twaalf voorkeurscholen. Terwijl het in de Gelderse gemeente Lochem overzichtelijker is, want daar is binnen twaalf kilometer één school beschikbaar.

Knelpunten

Hoewel het dus meevalt met de problemen bij de keuze voor een school, zijn er nog wel wat knelpunten. Zo ervaren ouders het lotingssysteem en het beperkte aanbod van passend onderwijs als negatief. Verder vinden ze het vervelend dat een kind bij een dubbeladvies op het laagste niveau wordt geplaatst. Ook de afstand tussen huis en school en het bieden van eerlijke informatie op open dagen gelden als obstakels.

Checklist

Naast het onderzoek komen in de gids nog de samenwerking tussen basisscholen en middelbare scholen, de Wet eindtoetsing po en passend onderwijs aan de orde. Om ouders tips te geven, heeft Ouders & Onderwijs een checklist op de website staan, waar een aantal afwegingen voor het maken van een schoolkeuze op een rij worden gezet.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?