Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Reflecteren op het lerarentekort

  • Hugo Jager
  • Nieuws
Reflecteren op het lerarentekort

Het is schrikbarend nieuws. Door het lerarentekort sluiten zestien Amsterdamse basisscholen een week hun deuren. Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden (StWT), waar de scholen onder vallen, besteedt de tijd nuttig door te reflecteren op het lerarentekort.

Vacatures

Met vijfentwintig vacatures, klassen die geen vaste leerkracht hebben en twee scholen die op wankelen staan, is er weinig reden tot optimisme. Toch weet de stichting met de Week van de Onderwijskwaliteit een positieve draai te geven aan de actualiteit. Alle directies, leerkrachten en ondersteunend personeel werken onder professionele begeleiding aan een plan waarbij de onderwijskwaliteit centraal staat.  

Doel

Het doel is om met elkaar te kijken naar oplossingen voor het lerarentekort.  “We moeten tijd nemen om na te denken. We zitten in een situatie waarin we nooit eerder waren. We weten niet precies wat we te doen hebben. Als we daar niet goed over nadenken, begrijpen we de situatie van het moment niet en nemen we verkeerde beslissingen, ” zei bestuurder Joke Middelbeek in een interview met het AD.

Ouders

Ook ouders worden bij het initiatief betrokken. Er zijn bijeenkomsten waar zij hun stem kunnen laten horen. Bijvoorbeeld op de 7e Montessorischool. Een ouder schreef er een verslag over, waaruit duidelijk wordt wat hen bezighoudt. Voor de 5.400 leerlingen van de scholen zijn er tussen 9 en 13 december geen lessen.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?