Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Registratie van lesuitval

  • Hugo Jager
  • Nieuws
Registratie van lesuitval

Lesuitval is voor ouders een grote ergernis. De Onderwijsinspectie zou scholen erop moeten controleren, maar de uren die vervallen worden niet geregistreerd. De Algemene Onderwijsbond (AOb) start vanaf dinsdag 18 februari een meldpunt waar ouders hun klachten kunnen doorgeven.

Urennorm

De wet gaat uit van een urennorm waar scholen zich aan moeten houden. Zo moeten leerlingen in het basisonderwijs over 8 schooljaren 7.520 klokuren onderwijs krijgen. Voor leerlingen in het voortgezet onderwijs is per onderwijssoort vastgesteld hoeveel onderwijs er gegeven moet worden: vmbo 3.700 uur, havo 4.700 uur en vwo 5.700 uur.

Inspectie

Ouders die vinden dat er veel lesuren uitvallen worden door de Onderwijsinspectie geadviseerd een klacht in te dienen bij de school. Maar hoe zit het dan met de registratie? Waar kunnen ouders terecht als ze merken dat veel lesuren op de school hun kind uitvallen? En nog belangrijker: hoe kun  scholen aan de urennorm gehouden worden als er niet geregistreerd wordt?

AOb

De AOb wil de komende tijd de klachten over lesuitval in kaart brengen. De onderwijsbond vraagt onderwijspersoneel, ouders en leerlingen om zorgen te melden via de website van de AOb. Daar komt een formulier te staan waar klachten doorgegeven kunnen worden. Deze meldingen worden dan doorgezet naar de inspectie.

Aftrap

Aanstaande dinsdag is de aftrap. De eerste melding wordt dan in Den Haag overhandigd aan de Kamerleden Peter Kwint, Lisa Westerveld en Kirsten van de Hul. Zij zijn de indieners van de motie over de registratie van het  lerarentekort. Het in ontvangst nemen van de symbolische eerste melding is om 16.30 uur op Het Plein voor de Tweede Kamer. Ouders die de AOb een hart onder de riem willen steken, kunnen aansluiten.  Het is de hoop dat veel ouders hun betrokkenheid kenbaar maken. De titel van de actie is alvast veelzeggend: ‘Onderwijskwaliteit keldert, trek aan de bel’.

Meer informatie

Lees meer over lesuitval op onze website.  Als u vragen heeft, kunt u natuurlijk ook bellen met telefoonnummer 088-6050101

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld