Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Startgesprek

  • Arline Spierenburg
  • Voorbeeld

In een start- of kennismakingsgesprek kunnen ouders vertellen over hun kind, wat het kan, wat het niet kan, waar hun kind blij van wordt, en waarvan niet, bijzondere eigenschappen, gezondheid en wat de leerkracht nog meer zou moeten weten. Bij wat oudere kinderen, en zeker op het voortgezet onderwijs, ook in aanwezigheid van de leerling zelf.

Investering
Het startgesprek of kennismakingsgesprek is een investering in de relatie tussen ouders en school. Als ouders en  leerkracht elkaar hebben leren kennen bij de start, weten ze elkaar gemakkelijker en sneller te vinden als er een situatie is die daarom vraagt.

Vragenlijst startgesprek
Als het voor u de eerste keer is dat u een startgesprek voert, kan het handig zijn voor uzelf te bedenken wat u over uw kind aan de leerkracht wilt vertellen. Kijk hier voor een voorbeeld met vertelmogelijkheden. Wat ook goed werkt is ouders en leerkracht los van elkaar een kijklijst te laten invullen en in het gesprek met elkaar in gesprek te gaan over verschillen en overeenkomsten. Samen invullen tijdens het gesprek kan ook.

Wederzijdse verwachtingen
Het startgesprek is ook een geschikt moment om wederzijdse verwachtingen tussen ouders en school uit te spreken. Om afspraken te maken hoe ouders en school in het komende jaar samen optrekken bij de ontwikkeling van het kind. Ieder vanuit zijn eigen deskundigheid, maar wel samen zodat een kind goed tot zijn recht kan komen.

Reacties en ervaringen
Heeft u onlangs een startgesprek gevoerd op school? Dan zijn we benieuwd naar uw ervaringen. Via onderstaand formulier kunt u het ons laten weten of direct mailen aan arline.spierenburg@oudersonderwijs.nl.
Vragen over het onderwijs in een bepaalde groep of onderwijssoort? Kijk dan voor meer informatie op onze website. Antwoord niet gevonden? Stel dan uw vraag via vraag@oudersonderwijs.nl of bel 088-6050101, op schooldagen tussen 10.00 - 15.00 uur.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Reacties

Praat mee

* = Verplicht veld