Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Uitsluiten van kinderen van schoolactiviteiten wordt verboden

  • Hugo Jager
  • Nieuws
Uitsluiten van kinderen van schoolactiviteiten wordt verboden

Het wetsvoorstel over de ouderbijdrage is aangenomen door de Tweede Kamer. Het niet betalen van de ouderbijdrage mag niet langer een reden zijn om leerlingen uit te sluiten van schoolactiviteiten.

Ouders & Onderwijs heeft er nooit een geheim van gemaakt groot voorstander van de wet te zijn.  “Het is niet uit te leggen dat kinderen niet mee mogen met schoolreisjes of  geen lesprogramma’s mogen volgen, alleen omdat ouders de bijdrage niet kunnen betalen”, zegt Lobke Vlaming, directeur van Ouders & Onderwijs.

Uitsluiting

Het initiatiefvoorstel kwam van de Kamerleden Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks). De wet bepaalt dat het niet betalen van de vrijwillige bijdrage niet tot uitsluiting van de leerling voor een bepaalde activiteit mag leiden.

Vrijwillig

Voorheen bleef het voor ouders onduidelijk of de bijdrage echt vrijwillig was of niet. Ouders ervaarden vaak druk om de bijdrage toch maar te betalen. Als niet betaald werd, was de kans namelijk groot dat kinderen van activiteiten werden uitgesloten.

Website

Samen met 18 organisaties van o.a. ouders, leerlingen en leraren riep Ouders & Onderwijs de politiek op om voor de wet te stemmen. Binnenkort zal ook de Eerste Kamer over de wet stemmen. Voor meer informatie over de vrijwillige bijdrage in het basis- en voortgezet onderwijs kunt u terecht op de website van Ouders & Onderwijs. Als u vragen heeft over de ouderbijdrage kunt u op werkdagen telefonisch contact opnemen met Ouders & Onderwijs op telefoonnummer 088-6050101.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?

Praat mee

* = Verplicht veld