Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Voorlopig schooladvies

VoortgangBasisschooladviesGroep 7

Veel basisscholen geven aan het eind van groep 7 of het begin van groep 8 al een voorlopig schooladvies af. Basisscholen moeten vóór 1 maart een definitief schriftelijk schooladvies geven aan elk kind in groep 8.

Geen officiële status

Het voorlopige schooladvies heeft geen wettelijke of officiële status. Het voorlopig schooladvies wordt vaak onder andere gebaseerd op de gegevens van het leerlingvolgsysteem (LVS) en de werkhouding van de leerling. Hoe scholen hier mee omgaan en waar ze het voorlopige advies op baseren kan dus per school verschillen. Er staan alleen regels vast voor het basisschooladvies in groep 8.

Geen verrassing

Door het voorlopig schooladvies is de kans groot dat het uiteindelijke schooladvies in groep 8 niet als een verrassing komt. Ook heeft de basisschool nog de tijd om leerlingen bij te spijkeren en eventuele achterstanden in te lopen. Met het voorlopig schooladvies kunnen ouders en leerlingen ook al in groep 7 gericht op zoek gaan naar geschikte scholen voor voortgezet onderwijs.

Niet eens

Wanneer u het niet eens bent met het gegeven voorlopig schooladvies is het raadzaam om hierover met de school in gesprek te gaan. Hierbij kunnen de gegevens uit het leerlingvolgsysteem een belangrijke leidraad zijn voor het gesprek. Wellicht kunnen zij uw kind nog extra begeleiden of helpen om op het juiste en meest passende niveau uit te komen.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?