Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Havo en vwo

VakkenTweede faseGymnasiumAtheneum

De havo duurt vijf jaar en is vooral bedoeld als voorbereiding op het hbo (hoger beroepsonderwijs). Het vwo duurt zes jaar en is vooral bedoeld als voorbereiding op het wo (wetenschappelijk onderwijs).

Havo

Havo staat voor hoger algemeen vormend onderwijs. De havo duurt vijf jaar. Met een havo-diploma kan uw kind doorstromen naar een hbo-opleiding of het vwo. Tussentijds doorstromen naar het mbo kan ook, mits uw kind een overgangsbewijs heeft van drie naar vier havo. Havisten doen examen in 7 vakken.

VWO

Vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Het vwo duurt zes jaar. Met een vwo-diploma kan uw kind doorstromen naar de universiteit of het hbo. Tussentijds doorstromen naar het mbo kan ook, mits uw kind een overgangsbewijs heeft van drie naar vier vwo. Vwo-leerlingen doen examen in 8 vakken.

Binnen het vwo wordt onderscheid gemaakt tussen het atheneum en het gymnasium. Op het gymnasium krijgen alle leerlingen Grieks en Latijn in de onderbouw en Grieks en/of Latijn in de bovenbouw. Op het diploma staat vermeld of een leerling gymnasium of atheneum heeft gevolgd.

Vakken

In de onderbouw worden regelmatig brede brugklassen aangeboden, zoals havo/vwo. Dat geeft leerlingen wat meer tijd om zich te ontwikkelen en te laten zien wat ze kunnen. Leerlingen volgen een algemeen aanbod van vakken dat voor iedereen verplicht is. Aan het eind van het derde jaar kiest elke leerling een profiel. De Rijksoverheid heeft een overzicht gemaakt van de verplichte vakken voor de havo en het vwo.

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?