Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Autisme

Kinderen met het autisme spectrum stoornis hebben moeite met sociale communicatie, kennen beperkte interessegebieden en vertonen herhalingsgedrag. De stoornissen PDD NOS en Asperger zijn hier voorbeelden van.

Wat is autisme?

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. De ontwikkeling van kinderen met autisme verloopt anders. Kinderen met autisme vinden het lastig om informatie te verwerken. Hierdoor kunnen zij boos worden of zich juist terugtrekken. Kenmerkend voor een kind met autisme is dat deze weinig of moeilijk contact maakt. Kinderen met autisme kunnen gefixeerd zijn op één onderwerp of een bepaalde activiteit. Deze kinderen zijn gevoelig voor prikkels die stress en angst veroorzaken.

Autisme wordt gezien als één stoornis (autismespectrumstoornis of ASS), met ernstige of minder ernstige kenmerken. Voorheen sprak men nog van verschillende autismespectrumstoornissen, zoals klassiek autisme, Asperger of PDD-NOS. Deze oude namen kun je nog tegenkomen, bijvoorbeeld in gesprek met andere ouders, leerkrachten of dokters.

 

 

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?