Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Leerprobleem

dyscalculiedyslexie

Leren op school lukt bij sommige kinderen niet zo goed. Dit kan tijdelijk zijn bijvoorbeeld omdat een kind zich even niet lekker voelt maar ook van langere aard. Bij sommige kinderen is de intelligentie er wel maar heeft het kind toch moeite met meekomen op school. Er kan dan sprake zijn van een leerprobleem.

Leerstoornis

Een leerprobleem kan veel oorzaken hebben. Soms sluit het schoolniveau niet goed aan bij het kennisniveau van een kind. Soms is er sprake van moeilijkheden met het verwerken van de informatie in de hersenen, zoals bij dyslexie en dyscalculie. Soms heeft een kind last van aandachts- of concentratieproblemen. Ook prestatie- of motivatieproblemen komen veel voor. Een stoornis kan alleen worden vastgesteld na gedegen onderzoek en een diagnose door een bevoegde professional. De meest voorkomende leerstoornissen zijn:

  • Dyslexie: deze kinderen hebben een probleem met het aanleren en het accuraat en/of vlot toepassen van het lezen en/of spellen op woordniveau. 
  • Dyscalculie: deze kinderen hebben een probleem met het aanleren en accuraat en/of vlot toepassen van rekenvaardigheden en wiskundekennis. 

Meer informatie

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?