Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Leerachterstand basisonderwijs

LeerachterstandDidactische leeftijdDidactische leeftijdsequivalent

Wanneer uw kind achterblijft bij klasgenoten is het van belang dat tijdig in kaart wordt gebracht wat de leerachterstand is en welke voorzieningen daarvoor worden getroffen. Een leerachterstand kan namelijk een nadelige invloed hebben op de schoolloopbaan.

Didactische leeftijdsequivalent

Het vaardigheidsniveau van leerlingen kan worden uitgedrukt in een zogenaamd didactische leeftijdsequivalent (dle). Deze didactische leeftijdsequivalent geeft preciezer aan hoeveel maanden voorsprong of achterstand een leerling heeft, afgezet tegen de didactische leeftijd (dl). Dit is het aantal maanden onderwijs dat een kind gedurende de schoolloopbaan genoten heeft. Men gaat daarbij uit van 10 maanden onderwijs per jaar vanaf groep 3. Eind groep 3 heeft een leerling dus een didactische leeftijd van 10 maanden, eind groep 8 een didactische leeftijd van 60 maanden. Als de leerling precies op niveau zit, komen de didactische leeftijd en de didactische leeftijdsequivalent overeen.

Leerlingvolgsysteem

Bij nagenoeg alle testen in Nederland zijn dle-schalen beschikbaar en bijna elk geautomatiseerd leerlingvolgsysteem kan deze dle’s verwerken. Met het didactische leeftijdsequivalent kan een school dus de individuele uitslag op een gestandaardiseerde toets de leerling situeren ten opzichte van zijn groep én ten opzichte van de vorderingen in het leerprogramma. Bovendien kan hiermee een oordeel over het niveau van de groep en de school als geheel worden gegeven.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?