Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Middelbaar beroepsonderwijs

Op het mbo gelden andere regels dan op de middelbare school. Hoe zit het mbo in elkaar? Hoe kiest u een opleiding? Wat zijn de kosten? Wat leert uw kind? En wat gebeurt er als uw kind wat extra hulp nodig heeft?

Schoolkeuze en toelating

Aanmelding en toelating

Mbo-studenten kunnen in principe beginnen aan de opleiding van hun keuze. Ze hebben namelijk een toelatingsrecht. Zij moeten zich wel voor 1 april inschrijven en meedoen aan verplichte intakeactiviteiten.

Lees meer »
InschrijvenToelatingsrechtIntakeStudiekeuzeadviesWeigeren

Onderwijsovereenkomst

Iedere mbo-student tekent aan het begin van zijn opleiding een onderwijsovereenkomst. Dit is een contract tussen de school en de student met daarin de rechten en plichten van de school en de student. Is de student minderjarig, dan tekent een ouder de onderwijsovereenkomst.

Lees meer »
OOKOnderwijscontractOpleidingscontract

Onderwijs en examens

Rekenexamen

Het is voor alle studenten in het mbo verplicht om mee te doen aan het rekenexamen. Iedere student krijgt minimaal twee kansen om de toets te maken in de laatste jaren van de studie. Er zijn verschillende versies van de toets beschikbaar. De resultaten worden vermeld op de examenlijst, maar telt voorlopig niet mee voor het diploma.

Lees meer »
RekentoetsExamenDiplomaRekenvaardigheid

Extra ondersteuning

Passend onderwijs

Het mbo wil toegankelijk zijn voor zo veel mogelijk studenten. Passend onderwijs stelt studenten in staat een opleiding te volgen door waar nodig ondersteuning te bieden. Hoe werkt dat?

Lees meer »

Handicap? Studietips!

Heeft uw zoon of dochter een handicap? Dan heeft hij vaak recht op ondersteuning of aanpassingen. Samen met de school neemt u hierover afspraken op in de onderwijsovereenkomst. Lees hier ook studietips voor studenten met een handicap.

Lees meer »

Kosten en tegemoetkoming

Schoolkosten

Voor een mbo-opleiding worden vaak kosten in rekening gebracht. Wij zetten voor u op een rij met welke kosten u te maken krijgt. Alleen het les- of cursusgeld is wettelijk verplicht.

Lees meer »
MBOLesgeldCursusgeldBeroepsonderwijsKosten