Praat mee over opvoeden en onderwijs

Laat je stem horen en meld je nu aan voor het Landelijk Ouderpanel.

Direct aanmelden

Startgesprek

KennismakenGoede start

Sommige scholen organiseren een start- of kennismakingsgesprek aan het begin van het schooljaar. Ouders kunnen dan alvast kennismaken met de leerkracht of mentor van hun kind, zodat het contact makkelijker verloopt als er iets aan de hand is. Het is belangrijk om erheen te gaan.

Het gesprek

In een start- of kennismakingsgesprek kunnen ouders van alles vertellen over hun kind: wat het kan, wat het niet kan, waar hun kind blij van wordt, en waarvan niet, bijzondere eigenschappen, gezondheid en wat de leerkracht nog meer zou moeten weten. Bij wat oudere kinderen, en zeker op de middelbare school, kan uw kind ook zelf bij aanwezig zijn bij het gesprek.

Voorbereiding

Als u voor de eerste keer een startgesprek voert, kan het handig zijn vooraf te bedenken wat u over uw kind aan de leerkracht wilt vertellen. Bekijk ons voorbeeld met vertelmogelijkheden. Wat ook goed werkt is ouders en leerkracht los van elkaar een kijklijst te laten invullen en in het gesprek met elkaar te praten over verschillen en overeenkomsten. Samen invullen tijdens het gesprek kan ook. Bekijk ook onze tips om het gesprek met school voor te bereiden.

Wederzijdse verwachtingen

Het startgesprek is ook een goed moment om wederzijdse verwachtingen tussen ouders en school uit te spreken. Om afspraken te maken hoe ouders en school in het komende jaar samen optrekken bij de ontwikkeling van het kind. Ieder vanuit zijn eigen deskundigheid, maar wel samen zodat een kind zich optimaal kan ontwikkelen en goed tot zijn recht kan komen.

Een goede relatie

Het startgesprek of kennismakingsgesprek is een investering in de relatie tussen ouders en school. Als ouders en leerkracht elkaar hebben leren kennen bij de start, loopt het contact makkelijker als er iets aan de hand is. Zowel ouders als leerkrachten nemen dan makkelijker en sneller contact op.

  • Deel deze informatie
  • Goed artikel?