Home > Nieuws > Nieuws > Centrale Eindtoets in 2019 niet digitaal beschikbaar

Centrale Eindtoets in 2019 niet digitaal beschikbaar.

17 december 2018 Nieuws eindtoets

Alle leerlingen in groep 8 maken aan het eind van het jaar een eindtoets. Scholen kunnen uit een aantal verschillende eindtoetsen kiezen. Voor scholen die in 2019 de Centrale Eindtoets af zouden nemen is er belangrijk nieuws. De digitale adaptieve versie wordt in 2019 niet afgenomen.

Wijziging bij één van de eindtoetsen

Scholen kunnen kiezen uit verschillende eindtoetsen. De eindtoets kan op verschillende manieren worden afgenomen. Sommige scholen nemen de toets op papier af, maar de toets kan ook digitaal worden afgenomen. Een digitale toets is soms adaptief: hij past de vragen automatisch aan het niveau van de leerling aan. Hoe meer vragen de leerling goed beantwoordt, hoe moeilijker de vragen worden. De leerlingen worden zo op hun eigen niveau getoetst. Eén van deze toetsen, de digitale adaptieve versie van de Centrale Eindtoets, wordt in 2019 niet afgenomen. De papieren versie is wel beschikbaar. Scholen die zouden kiezen voor de digitale toets, moeten dus een nieuwe keuze maken.

Papieren versie of andere toets

Scholen kunnen in 2019 wel gebruik blijven maken van de papieren versie van de Centrale Eindtoets. Wil de school toch digitaal toetsen? Dan kunnen ze ook kiezen voor één van de andere eindtoetsen. Het maakt voor de uitslag van de toets niet uit of uw kind de digitale of de papieren versie maakt. Alleen de manier van toetsen is anders.

Ouders praten mee over de wijziging

Een andere eindtoets afnemen, of de eindtoets op een andere manier afnemen, betekent een verandering van het onderwijs. Daarover praten ouders in de medezeggenschapsraad mee.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Formulier om verwachting schooladvies bij te stellen

Minister Slob wil dat leerlingen starten in een brugklas die recht doet aan hun capaciteiten en mogelijkheden. Ouders & Onderwijs wil daartoe graag bijdragen. We ontwikkelden samen met de PO-Raad en VO-raad een formulier voor bijstelling schooladvies. Dit formulier kunnen scholen toevoegen aan het overgangsdossier.

Lees meer
Nieuws

Een doorstroomtoets voor kansengelijkheid

Leerlingen op de basisschool doen in plaats van een eindtoets een doorstroomtoets die gelijk na het schooladvies in groep 8 wordt afgenomen. En er komt voor alle kinderen een vast inschrijfmoment komen op 1 april. Die plannen staan in een wetsvoorstel van minister Slob.

Lees meer
Nieuws

Evaluatie van de Wet Eindtoets; minister Slob adviseert gelijktijdige inschrijving eindtoets

Sinds 2014 is het schooladvies bepalend voor de overstap van groep 8 naar de middelbare school. Alle groep 8 leerlingen ontvangen dit advies voor 1 maart van de leraar. Op basis van de eindtoets die in april of mei wordt afgenomen, kan dit advies nog worden aangepast. Het advies kan alleen naar boven worden bijgesteld. Wat is de uitwerking van deze regels? En hoe gaat het nu verder? Daarover schreef minister Slob deze week een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer
Nieuws

Onjuist toetsadvies, wat nu?

Door een fout in de berekening van de eindtoets heeft een deel van de leerlingen die dit jaar de eindtoets hebben gemaakt een onjuist toetsadvies gekregen. Dit geldt voor leerlingen die de IEP Eindtoets, ROUTE 8, Dia-eindtoets of de AMN Eindtoets hebben gemaakt. Voor deze leerlingen moeten de toetsadviezen opnieuw worden berekend. Leerlingen hoeven de toets niet opnieuw te maken. De behaalde score is namelijk wel correct. Er zijn geen gevolgen voor de leerlingen die de Centrale Eindtoets hebben gemaakt.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.