Home > Nieuws > Nieuws > LAKS start met thuiszittersnetwerk

LAKS start met thuiszittersnetwerk.

14 september 2018 Nieuws thuiszitten Thuiszitters

Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) wil thuiszittende jongeren een stem geven. Daarom beginnen ze een thuiszittersnetwerk.

Vraag het de jongeren zelf

Belangrijke reden voor het LAKS om dit te doen is omdat ze jongeren graag zelf de kans geven om hun verhaal te vertellen. Het LAKS wordt door politiek en overheid regelmatig gevraagd om haar mening en visie op de thuiszittersproblematiek. Met een netwerk van thuiszitters kunnen ze dat soort vragen ook goed bespreken en beantwoorden. Ook kunnen jongeren zo zelf goed aan het woord komen.

Onderlinge steun

Door jongeren met elkaar te verbinden en met elkaar in contact te brengen kunnen ze goed bij elkaar terecht en blijven ze op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen. Vanuit de ouder-kant weten we wat het belang hiervan is. We schreven daar al eerder over.

Al eerder organiseerde LAKS bijeenkomsten voor thuiszittende jongeren. Dit netwerk is een logische volgende stap. Naast een maillijst is het ook mogelijk om lid te worden van een app-groep.

Aanmelden

Jongeren kunnen zich aanmelden voor het netwerk via een inschrijfformulier.

Gerelateerde onderwerpen

Nieuws

Aantal thuiszitters groeit

Het aantal kinderen dat langer dan 3 maanden niet naar school gaat, is het afgelopen jaar weer gestegen. Was er in 2018 nog sprake van 4.479 thuiszitters, het afgelopen jaar waren het er 4.790. Dat is een toename van 311. En dit zijn de officiële cijfers, er zijn sterke aanwijzingen dat het werkelijke aantal nog veel hoger ligt.

Lees meer
Nieuws

Meisjes grotere kans op thuiszitten dan jongens

Meisjes hebben een grotere kans op schooluitval dan jongens. En het is een misvatting dat thuiszitters vooral kinderen zijn van ouders die minder betrokken zijn bij de school. Dat blijkt uit onderzoek van het Kohnstamm Instituut.

Lees meer
Nieuws

Gesprekstool voor ouders thuiszitters

In het najaar van 2018 organiseerde Ondersteuning Passend Zorgaanbod (OPaZ) samen met IPW en Significant vier workshops. Wat hebben ouders dan nodig om terug aan het stuur te komen? Met die vraag ging de projectgroep aan de slag.

Lees meer
Nieuws

Ouders & Onderwijs en Balans pleiten voor integrale aanpak thuiszittersproblematiek

Deze week werd bekend dat het aantal thuiszitters wederom is gestegen. Vorig schooljaar zaten ruim 4479 kinderen langer dan drie maanden ‘ongeoorloofd’ thuis. In werkelijkheid is het aantal thuiszitters hoger, omdat kinderen met een vrijstelling, kinderen die korter dan drie maanden thuiszitten en kinderen die ‘geoorloofd’ thuiszitten niet worden meegeteld.

Lees meer
Ouders & onderwijs

Meld je aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Ontvang het laatste nieuws, tips en ervaringen.