Onderwerp zoeken?

Typ hier uw onderwerp in

Home > Kennisbank > Schoolorganisatie > Schooltijden > De schooltijden van je kind: een overzicht van de opties

De schooltijden van je kind: een overzicht van de opties.

Elke basisschool bepaalt zelf zijn schooltijden. De meeste scholen hanteren de traditionele tijden. Er zijn ook scholen die andere tijden toepassen zoals het continurooster, het 5-gelijke-dagenmodel of het Hoorns model. Bij een wijziging van de tijden mogen alle ouders op school hun mening geven. Je leest hier alles over de schooltijden:

Traditionele schooltijden

De meeste basisscholen passen het traditionele schooltijdenmodel toe: de schooldag start tussen 8:30 en 8:45 uur en eindigt tussen 14:30 en 15:30 uur. Kinderen eten tussen de middag thuis of blijven over op school. Het overblijven is vrijwillig. De kinderen hebben bij het traditionele schooltijdenmodel op woensdagmiddag vrij.

Verandering naar andere schooltijden?

Basisscholen verkennen steeds meer mogelijkheden voor ‘nieuwe schooltijden’. Scholen stappen over omdat een continurooster voor meer rust zou zorgen bij leerlingen. Bovendien werken in steeds meer gezinnen beide ouders, waardoor veel kinderen al overblijven op school.

Welke mogelijkheden zijn er?

Basisscholen mogen de tijden zelf veranderen. Er zijn namelijk geen wettelijke richtlijnen of regels voor. Er is dan ook geen lijstje van de overheid met tijden waaruit scholen kunnen kiezen. Scholen moeten zich wel houden aan de onderwijstijd. Dit wil zeggen dat leerlingen recht hebben op voldoende uren onderwijs.

Er is ruimte voor scholen om te variëren met tijden. Bijvoorbeeld door de traditionele vrije woensdagmiddag of de pauzes (al dan niet met verplicht overblijven) anders te benutten. Populaire ‘nieuwe schooltijden’ zijn:

  • Het continurooster: maakt gebruik van de traditionele schooltijden maar met een kortere middagpauze waarin alle kinderen verplicht op school overblijven. De eindtijden zijn hierdoor ook vaak wat eerder.
  • Het vijf-gelijke-dagenmodel: vijf schooldagen met dezelfde begin- en eindtijden, geen vrije middagen en een korte middagpauze waarbij de kinderen verplicht op school blijven.
  • Het Hoorns model: traditionele tijden, maar alle kinderen zijn naast woensdagmiddag ook vrijdagmiddag vrij.
  • Bioritme-model: het onderwijs volgt het natuurlijke bioritme van de kinderen. In de ochtend wordt er lesgegeven, er is een lange middagpauze waarin kinderen kunnen eten, sporten, rusten of deelnemen aan een activiteit. In de middag wordt het lesmateriaal herhaald en verwerkt.
  • 7 tot 7-model: een doorlopend programma dat meestal plaatsvindt van 7.00 uur ’s ochtends tot 19.00 uur ’s avonds. Het programma bestaat uit verschillende blokken waarin onderwijs, sport en ontspanning worden aangeboden. In dit model zijn er geen vastgestelde pauzes of vrije middagen. De school blijft het hele jaar geopend.

Inspraak van ouders en rol van de medezeggenschapsraad

Ouders hebben een belangrijk rol bij het veranderen van de tijden. De ouders in de medezeggenschapsraad (MR) moeten instemmen met de schooltijden. Bovendien moeten alle ouders eerst geraadpleegd worden over ’nieuwe schooltijden’.

 

 

Gerelateerde onderwerpen

Dossier

Lesuitval

Soms vallen er lessen uit op scholen, bijvoorbeeld omdat de school een tekort heeft aan onderwijzend personeel of door een noodsituatie.

Lees meer
Dossier

Continurooster

Bij een continurooster is de middagpauze verkort en gaan de kinderen niet naar huis om te eten, maar lunchen gezamenlijk op school.

Lees meer
Dossier

Onderwijstijd & schooltijd

Kinderen hebben recht op voldoende uren onderwijs van goede kwaliteit. Dat heet officieel onderwijstijd.

Lees meer

Neem contact met ons op

We helpen u graag met al uw vragen.